VI SVARAR
Bakgrund
Tretton medier, fem polisdistrikt, förbundet Sportfiskarna och Länsstyrelsen har jagat oss i snart två år för ett påstått brott som ligger långt mycket lägre på straffskalan än vad de nu själva gjort sig skyldiga till. Genom internetdrev och falska bevis rörde man upp landskapet.
Den här gången gick det för långt, så vi bestämde oss för att passa på att titta lite djupare på vilka aktörer som låg bakom och varför. Vi blev mycket förvånade över våra fynd.
Sommaren 2023 anklagades fyra representanter från Kanalgratis för att ha bedrivit så kallat tjuvfiske och de som anklagade oss offentligt var konkurrenter till oss inom sportfisket samt vattenägare.
Händelsen beskrevs som en stor skandal, då man påstod att vi bedrivit fiske utan fiskekort och samtidigt filmat oss själva under den påstådda gärningen. Anklagelserna publicerades först av två medier inom sportfisket, FishEco och Fiskejournalen, där det angavs att vi genomfört ”något som närmast kan beskrivas som en tjuvfisketurné”. Man ansåg att vi varit extremt nonchalanta och fullständigt struntat helt i alla regler och inte köpt fiskekort.
Vi svarar
Det var givetvis ingen tjuvfisketurné, även om det ordet kan locka till vidare läsning. Förbundet Sportfiskarnas representant Anders Lundin, region norr (före detta journalist på Östersunds-Posten), som varit drivande i kuppen mot våra representanter.
Vid första förhöret, över ett år efter anklagelserna, uppger ansvarig utredare Magnus Norlén att han kontrollerat noga med iFiske, som är återförsäljare av fiskekort, samt berörda vattenägare. Han uppger att iFiske meddelar att de inte har några fiskekort registrerade på de anmälda personerna hos Kanalgratis. Vattenägare har också samma bild, att det saknas fiskekort.
Men han ska få mycket fel i det här, och här börjar problemen bli mer allvarliga.
Vi hade givetvis sparat kvitton och kopior på inköpta fiskekort. Efter redovisning av dessa hårda bevis, cirka 1,5 år efter anmälan, har vi fått brev från polisen som meddelar att dessa utredningarna nu är nedlagda. Det här är något inget media valt att rapportera om.
Ett snårigt regelverk som ingen har koll på
Det finns 55 olika regler att förhålla sig till, samt flera bilagor, innan fiskepasset drar igång på platsen där korten gäller. Det står dessutom olika regler på olika ställen. Vi har dokumenterat ett stort antal faktafel på iFiskes hemsida och flera motstridande uppgifter och anvisningar. Vi gjorde vårt yttersta med den information som fanns att tillgå där och då. I efterhand har man ändrat flera texter och regler, men vi har dokumenterat noga hur det såg ut där just då. Värt att nortera är att även om man nu ändrat reglerna, finns det ännu fakta- och regelfel. Andra riskerar att råka ut för samma sak som oss. Den som säljer fiskekortet har ansvaret för att anvisningarna stämmer enligt köplagen. Man kan ha hur många regler man vill, står de inte, då går det inte att hävda att man brutit mot dem.
Fler konkreta bevis som polisen förbisett
Ett tydligt exempel är att vi blivit anmälda för att fiska med otillåtna medel - mask - i både Hissmofors och Långan. Som tydligt syns nedanför, i en print screen från regelverket på iFiskes hemsida, står det inget om något förbud mot mask i varken Hissmofors eller Långan.
Vi har också blivit anmälda för att fiska i förbudsområde, för nära kraftverksdammarna. I Hissmofors FVO står det att fiske är förbjudet inom 100 m från kraftverksdammarna (en säkerhetsfråga). Om man mäter med hjälp av “Eniro Mät” från kraftverksdammen till platsen vi påstås fiska på i Hissmofors, är det 233,7 meter. Det är mer än dubbelt så långt som är angivet i reglerna. Även här blir vi anmälda och polisen måste göra en stor utredning för en regel vi med mycket stor bevisning inte brutit. Anmälarna har med andra ord inte själva haft koll på sina egna regler de fastslagit.
Motiven
Anders Lundin från Sportfiskarna har i sin anmälan, som vi tagit del av och läst i sin helhet, uppgett att han anser att vi ska anmälas då vi har stora sponsorer och att det är av allmänt intresse eftersom vi textar våra filmer på engelska. Det här är varför han agerar som han gör, uppger han i förhör.
Att det skulle vara för att det behövs pengar till fiskevård nämns inte, inte heller att vattenägarna som äger vattnen har rätt till sina intäkter för fiske på deras mark. Nej, det är Kanalgratis storlek och syfte som är det enda motivet som avgör varför han agerar som han gör. Eller kanske inte agerar…
Avstod att agera på plats, ville ha storbråk
Anmälaren Anders Lundin fick nämligen tips att Kanalgratis var på plats. I sitt polisförhör uppger Lundin att flera lokalbor ringde in och uppgav att vi var på plats. Anders Lundin, som både jobbar som fisketillsynsman för Länsstyrelsen och hos Sportfiskarna, begav sig genast till platsen, där han träffade vårt sällskap. Lundin hade då inget att säga om eventuella överträdelser till Kanalgratis representanter, han är tyst. Det här enligt hans egna uppgifter i förhör med polisen.
Polisen har inte ifrågasatt varför Anders inte konfronterar oss som en del av hans roll som tillsynsman. Det här är ett märkligt beteende från polisen, kanske ännu märkligare av Lundin. Anders Lundin beskriver i sin anmälan att han i samråd med Länsstyrelsen beslutade att avvakta med att tala med oss angående hans misstankar om tjuvfiske för att istället vänta på att filmen publiceras. Kanske för att orsaka maximal skada?
Det är otroligt märkligt att en person kan vara anställd hos förbundet Sportfiskarna och samtidigt agera tillsynsman åt en myndighet. Här ökar risken för korruption avsevärt.
Polisen gör en höna av en fjäder
Resurserna som polisen sätter in i ärendet blir mycket omfattande eftersom man tror att vi inte har något fiskekort och struntar i vad vi själva säger. Man har skickat patruller till flera fiskeplatser för fotografering och hela förundersökningen är ett mycket gediget material med kartor, flygfoto, filmer på DVD med video på olika vatten och det hålls förhör med ett tiotal personer, men inte med oss.
Utredningarna har sedan skickats till Kalmar, Eksjö, Farsta och Stockholm där nya poliser tagit vid för att kalla våra representanter till fysiska förhör och för att förmå oss att titta på diverse videor och bilder.
Efterkonstruerade bevis läggs till i utredningen
I sitt förhör säger Anders Lundin att det fanns skyltat mycket väl på alla platser om fiskeförbud där fiskeförbud råder. Det stämmer inte, enligt ett annat förhör med en person som finns i utredningen, uppger man att de berörda föreningarna inte satte upp skyltarna Anders Lundin syftar till förrän våren 2024, alltså cirka nio månader efter det påstådda brottet.
Ännu värre blir det när man kan se från polisens egna bilder från brottsplatsen i förundersökningen att just dessa skyltarna saknas.
Medierna blundar för våra fiskekort
Media vill inte veta av vår version och våra fiskekort. Man väljer att publicera utan att be oss om en kommentar. Det här är en varningssignal för alla som jobbar med journalistik. Här skämmer man ut sin yrkeskår. Media omfattas av speciella regler, dom väljer man att bryta mot. Vi förklarar..
FishEco är inte anslutet till det medieetiska systemet, då det inte är ett riktigt media med utbildade journalister, utan mer en enskild individs blogg (Jan O) om hans känslor och tankar kring vissa ämnen. Här har man helt enkelt struntat i normal pressetik och får göra det.
Men FishEco är även ekonomiskt kopplat till iFiske, mer än man kommunicerar till sina läsare. Man vill såklart gärna behålla rollen som journalist. Det är finns en viss omoral i det. Mer om den ekonomiska kopplingen längre ner.
Tidskriften Fiskejournalen däremot, är genom sitt medlemskap i Sveriges Tidskrifter anslutet till det medieetiska systemet. Trots det valde de att publicera utan att ge oss möjlighet att bemöta kritiken, vilket strider mot lagar och regler.
Mer osmakligt blir det när Fiskejournalen säljer fiskeredskap från egen e-handel på samma webbadress som sin ”tidning”. Här finns en intressekonflikt, då man har chans till massor av gratis trafik om man skriver hetsiga artiklar. Det förstör den äkta journalistiken. Man kan inte skriva elaka saker om branschkollegor och sen sälja fiskeprylar och kalla det god journalistik.
Det här blir förtal av personer och företaget Kanalgratis. Fiskejournalen har nu i efterhand redigerat om sin artikel flera gånger. Men det hjälper inte, vi har sparat originalet. Det kommer bli stora rättsliga efterspel.
Rolig fakta
Fiskejournalens redaktion har själva stått anklagad för tjuvfiske minst en gång tidigare.
Fiskejournalen har tidigare erbjudit kanalgratis att köpa förtaget som ger ut tidningen. Vi avstod från affären.
Felaktiga uppgifter och lögner florerar
Eftersom ett år passerat till första förhöret blir bloggen FishEco otåliga och rapporterar. De säger att utredningen går långsamt på grund av vår motvilja att bidra. FishEco-bloggen meddelar att det är Vattenägarnas Förbund som har skrivit i sin medlemstidning att vi varit svåra att nå och det är därför utredningen dröjer.
Det stämmer absolut inte och det bevisar förundersökningen i sig självt, tre av fyra representanter från oss inställde sig inom någon vecka hos förhör efter det att polisen kallat. En av oss behövde tre veckor eftersom personen befann sig utomlands vid tiden. Att det tagit lång tid ska polisen stå för alldeles själva.
Kanalgratis representanter upprättar egna anmälningar
Kanalgratis representanter kommer att anmäla iFiske (Jighead AB) till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och även lämna in en stämningsansökan. Vi anser att man sålt fiskekort utan att föra vidare medel till vattenägare och dokumentation till polisens utredare för egen vinnings skull. Att köparna fanns i deras system har vi stark teknisk bevisning för. Vi kan även bevisa att de tittat på de filerna i samband med polisens utredning men avstått att redovisa korten till utredarna. Ett företag måste även kunna lämna ut verifikat på sålda tjänster enligt lag, så finns inte kvitton får man direkt oklarheter i moms och skatt.
Revisorn för iFiske är även granskad i ett SVT reportage vid namn Uppdrag Granskning, han blir efter detta varnad av revisor inspektionen. Det finns alltså fler än ett skäl för oss att agera mot iFiske.
Vi frågar oss även varför vattenägarna inte fått sina pengar, alltså sin del av intäkterna från de sålda fiskekorten. Om korten inte fanns i systemet når våra pengar inte vattenägarna. Om iFiske skulle påstå att de inte undanhåller korten med flit, ja då finns ju alla skäl att granska försäljningen mycket noga, för då fungerar ju inte webb-systemet, som Jan O på Fisheco varit med och utvecklat. Mer om Fisheco ägarens ekonomiska intressen i iFiske längre ner.
Vi avser även att anmäla tidskriften Fiskejournalen till Medie Ombudsmannen för att de publicerat anklagelser mot oss utan att ge oss möjlighet till genmäle (uttalande), vilket strider mot alla pressetiska regler och riktlinjer. Journalisten Anders Nicander har även i efterhand redigerat om artikeln flera gånger, något som är närmast bedrägligt och vilseledande.
Sist men inte minst anmäls utredande poliser för att ha brutit mot utrednings sekretessen, då man uppgett till förbundet Vattenägarna att vi varit svåra att nå och negligerat bevisningen för egen vinning.
Man har även ignorerat bevis som planterats i efterhand och man har därmed haft för stora personliga intressen. Utredningar ska drivas oberoende. Så har inte skett, som bevisas i utredningen.
Hur tjänar FishEco, iFiske och Sportfiskarna pengar på dina fiskekort?
Det ska nämnas att tjänsten iFiske är en bra tjänst som affärsidé. Den löser massor av problem för både fiskare och vattenägare. Men bristerna har drabbat oss hårt.
iFiske-sidan ägs och drivs av bolaget Jighead AB. Verksamhetsåret 2023 drog man in 10 miljoner kronor och gjorde 4,7 miljoner kronor i vinst, enligt den oberoende sajten Allabolag. Denna makalösa vinstmarginal på 47 % gör dem till sportfiskebranschens mest lönsamma företag, kanske genom tiderna.
De har nu genom det här ärendet även fått både polis, Länsstyrelsen och Sportfiskarnas hjälp att sätta skräck i vanliga människor med oss som frontfigurer för att öka försäljningen av just fiskekort och mata denna konstellation av företag och organisationer.
Året innan det här ärendet briserade var omsättningen 7,2 miljoner för iFiske men efter publiceringsåret ökade försäljningen till över 10 miljoner. Det här i en kraftigt fallande konjunktur för de flesta andra i branschen.
Jan Olsson, ägare av sajten FishEco som vi nämnt ovan, har ett starkt samröre med samma ägare som finns i iFiske. Det framgår i Jigheads årsredovisning från 2022. De här aktörerna, Sportfiskarna, Jighead AB, FishEco och Fishy Tech ( som ägs av Jan O), är alla kopplade till varandra. Se träd nedan.
Vi vill även tillägga att vi under den egna granskningen kontaktat flera berörda aktörer för att få en bättre bild av vem som äger bolagen. I Sverige är man skyldig att uppge för vem som helst, när som helst om vem eller vilka som äger ditt företag. Det här för att motverka korruption.
Jan O och FishEco har först vägrat lämna ut dessa uppgifter och blev därför anmälda till ekobrottsmyndigheten för brott mot aktiebolagslagen. Jan O har uppgett i telefon att han ”skiter i aktiebolagslagen” till Kanalgratis representant. Men efter att Kanalgratis kontaktat andra representanter i FishEcos styrelse blev man klokare, andra representanter från FishEco gav tillslut upp aktieboken.
Det visar sig nu att Jan O och FishEco är delägare i just det bolag som bygger iFiske-sajten Fishy Tech AB, gissningsvis har de även provision på vad sajten säljer i fiskekort, det bör man fråga Jan O om. Hur som helst är de kopplade till varandra med ekonomiska intressen, vilket Jan O glömmer att nämna för sina läsare när han ofta skriver och moraliserar om vikten av att skaffa fiskekort.
Figuren nedan visar vilken % bolagen äger av varandra och hur de är kopplade.
Vad vinner förbundet Sportfiskarna?
Jessica Dolk, från förbundet Sportfiskarna, har uttalat sig i rörligt SVT media och riktat stark kritik mot Kanalgratis. Hon säger att vi har en skyldighet att informera om ”hur det egentligen går till” och säger ”Dom tjänar ju pengar på det här…”. Hon syftar till att Kanalgratis är ett företag.
Hon önskar tydligt att vi gör gratisreklam för den verksamheten hon själv och iFiske bedriver. Hon utelämnar även att de själva både på förbundet Sportfiskarna och iFiske badar i miljoner från fiskekortsintäkter och att man på individnivå tjänar miljoner i dessa organisationer.
Förbundet Sportfiskarna är, enligt dem själva, en ideell förening med politiska motiv. Men så särskilt ideellt är det faktiskt inte, det ska vi titta lite närmare på. Sportfiskarna gör massor med bra saker, men är man ideell och skattefinansierad så finns det vissa ramar att hålla sig inom.
Den extrema lönsamheten i den ideella föreningen Sportfiskarna
Förbundet Sportfiskarna är själva en mycket lönsam aktör, i alla fall på toppen, generalsekreterare (idag Sten Frohm) tjänar makalösa 91,100 kronor i månaden eller nästan 1,1 miljoner i årsinkomst enligt deras egen årsredovisning. En svensk medelinkomst är som jämförelse 39.900 kr i månaden. Han har alltså högst inkomst av tjänst i hela sportfiskebranschen. Stort grattis till detta får man säga. Vi tror dock att det är mycket få medlemmar som känner till detta. Flera av oss är själva medlemmar och vi hade ingen aning om det.
Svenska Fotbollförbundets högsta chef, Fredrik Reinfeldt, tjänar 114 600 kronor i månaden. Värt att nämna är att denna chef är mer meriterad än Stefan Frohm - en före detta statsminister.
Fotbollsförbundet är dessutom mycket större än Sportfiskarna och har en årsomsättning på en nolla mer, 800 miljoner mot Sportfiskarnas 87 miljoner. Fotbollsförbundet har 1.3 miljoner medlemmar varav 600,000 är aktiva medlemmar. Förbundet Sportfiskarna har som jämförelse 73,000 medlemmar, men tycker alltså att det är fullt rimligt att betala sin ledare samma lön som en nästan tio gånger större aktör betalar sin högsta man. Det låter inte särskilt ideellt.
Förbundet Sportfiskarna är en mycket vinstdrivande aktör med stora resurser och år 2023 gjorde man en storvinst på 2,3 miljoner kronor. Här täljer man alltså guld, det är svårt att förneka.
Nästan 14 miljoner i intäkter kommer från 73 000 medlemmars medlemsavgift.
Hur mycket som kommer från fiskekort och från iFiske är oklart men 16 miljoner kommer från något man kallar ”övrigt” i resultaträkningen. Den posten måste redovisas mer detaljerat i en ideell förening som lever på skattebetalarna. Posten donationer uppgår till 0,7 miljoner, vad som döljs i den är såklart av intresse i den här frågan med. Vem skänker 700.000 kronor till förbundet och i vilka syften?
En stor del av intäkterna är skattemedel, hela 56,8 miljoner kronor alltså hela 74,84% kommer från ”projektmedel och bidrag” enligt deras egen resultatrapport. Det vill säga från skatter eller skattegrundande bidrag. Man nämner i sin rapport att man är politisk i sin kärnverksamhet, men vilket politiskt block man tillhör framgår inte i årsrapporten vi tagit del av.
Stödjer du Sportfiskarna stödjer du alltså en politisk ideologi enligt deras årsredovisning, men vilken vill dom inte meddela. Om Sportfiskarna sedan slussar pengar vidare i form av partistöd, ja, det gissar vi på, men har inga bevis för i dagsläget.
Våra egna slutsatser
Det har nu visat sig att även om du som fiskare köper fiskekort och vill göra allt rätt, finns det ändå en uppenbar risk att du trots detta blir anmäld för tjuvfiske. Vi tycker det är oacceptabelt.
Genom att stödja iFiske stödjer du även FishEco och Sportfiskarna, vare sig du vill eller inte. Och vi är verkligen inte säkra på att alla vill stötta dessa två aktörer bara för att de ska fiska, speciellt inte efter det här haveriet. Köp ditt fiskekort direkt från fiskevårdsföreningen eller markägaren för att slippa detta om du vill.
Vi bjuder vi in till offentlig debatt
Vi föreslår en modererad debatt mellan parterna Förbundet Sportfiskarna och Kanalgratis. Förslag på ämne:
- Bör regelverket för fiskekort ses över, så de är tillämpliga och kan brukas av privatpersoner i alla åldrar som man avser sälja kort till?
- Bör Sportfiskarna över huvud taget vara inblandade i försäljning av fiskekort? Eftersom man ändå är icke kommersiell och politisk
- Bör Sportfiskarna ta offentlig ställning i frågor som rör vattenägare och deras kunder?
- Är Stefan Frohms lön på över 1 miljon om året rimlig i en ideell organisation?
Detta bör debatteras offentligt då det gäller alla Sveriges fiskare. Förbundet Sportfiskarna skriver på sin webbplats att det finns två miljoner sportfiskare i Sverige. De skulle själva då, med sin medlemsbas, representera 3,65% av alla sportfiskare vilket är en mycket liten del av alla sportfiskare. Kanske bör förbundet överväga ett namnbyte då de facto inte representerar Sveriges sportfiskare.
Fakta kanalgratis
Kanalen har funnits sedan 2009 och har snart 400,000 prenumeranter. Vi är även Europaledande på sportfisketävlingar.
Kanalgratis årliga trafik på vår svenska kanal uppgår till 18 miljoner tittare/visningar (ej inbegripet shorts).
70 % är svenska titt.
Team Galant har lite fler, hela 80% är svenska titt.
56% av tittarna är 25-44 år.
Under juli månad 2024 hade kanalgratis 2 730 000 tittare totalt. 631,000 tittare var unika tittare.
De senaste 365 dagarna har vi spelat upp 3,9 miljoner visade timmar. En ökning med 100% mot perioden föregående år.
Vi finns även i Frankrike, Nederländerna, USA, Tyskland och Spanien. Frankrike är näst största visningsland med 20 miljoner titt 2023.
Vi köper årligen fiskekort för omkring +5000 kr för våra svenska representanter på våra inspelningar.
Vi har regelbundet erbjudit Sportfiskarna gratisreklam och projekt i olika former som att till exempel besöka gäddfabriker för den goda sakens skull. Sportfiskarna svarar nästan aldrig, har avstått och hänvisar till kommunen.
KÄLLOR, LÄNKAR & ARTIKLAR
Länk till den berörda filmen:
Artiklar Fisheco:
https://fisheco.se/kanalgratis-polisanmalda-for-tjuvfisketurne/
https://fisheco.se/tjuvfisketurnen-ytterligare-en-polisanmalan-for-tjuvfiske/
https://fisheco.se/darfor-ska-vi-betala-for-vart-sportfiske/
https://fisheco.se/tjuvfisketurnen-polisutredningen-har-svart-att-na-kanalgratis/
Fiskejournalen:
https://www.fiskejournalen.se/fiskenyheter/jatteskandal-i-sportfiskebranschen
SVT:
Östersunds posten:
https://www.op.se/2023-08-11/nya-anklagelser-mot-fiskeprofilerna
https://www.op.se/2023-08-10/kanda-fiskeprofilerna-polisanmals-det-ar-ju-rena-tjuvfisket
Granskningen av ifiskes revisor
Flashback:
https://www.flashback.org/t3548848p4
Sportfiskarnas årsredovisning:
https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:6c189ef6-7723-4c2e-b258-05140785db34
Offres de la semaine
Offres de la semaine homepage.featured.second
Team Galant
M-WAR
€130,06
The ultimate fishing kit for new and experienced anglers of all ages! This fishing kit req...